Velkommen til Zornmuseet i Mora

Gustav VASA - Bildet av en konge

28 november 2020 – 7 mars 2021

I 2020 er det 500 år siden Gustav Erikson (Vasa) snakket med Moras befolkning. Hans mytiske eventyr i Dalarna har inspirert mange kunstnere, inkludert Zorn, som alltid hadde en stor beundring for den gamle kongen og hvis statue Zorn skapte i Mora. Utstillingen vil vise hvordan Gustav Vasa har blitt skildret i bilder gjennom århundrene, fra rene fantasier til kunstverk med nasjonale tegn.

Zorn-museet i Mora er et av Sveriges mest populære kunstmuseer. Museet er viet til Anders Zorn (1860-1920) og kan skilte med verdens største samling av kunstverk av kunstneren. Et utvalg av Zorns akvareller, oljemalerier, skulpturer og etsninger er alltid utstilt, ofte sammen med kunst og håndverk fra kunstnerens egne samlinger. Et par ganger i året arrangeres det midlertidige utstillinger i en av museets to etasjer. Anders Hansers populære lysbildefremvisning om Zorn vises daglig i filmrommet.

Ved siden av museet ligger Zorngården, bygget og møblert av Anders Zorn og kona Emma på tiden av forrige århundre. Det tilbyr guidede turer i et kunstnerhjem utenom det vanlige.

En kilometer fra Zornmuseet finner du Zorns gamle gård, Sveriges fremste samling av gamle tømmerhus. I Tidsresan – et historieeventyr, kan barn og voksne følge den dramatiske utsikten over miljøet, inkludert å prøve aktiviteter. Alderdommen i Zorn er Tekstilkammeret, der kostymer og tekstiler fra Siljans landskap vises. Det er også en liten gammeldags handelsstand. Zorns gamle gård og Tekstilkammeret holdes åpne om sommeren.

Zorns villmarksstudio Gopsmor ligger i Österdalsälven mellom Mora og Älvdalen og vises under utvalgte sommerdager.