Så Mye kan du Spare på å Kjøpe Tobakk og Snus i Sverige

man-2181478_1280

Nye tall fra 2019 viser at det er 1,5 millioner nordmenn over 18 år som reiser over grensen for å handle billig i Sverige. Hvert år ser vi en stadig økning i grensehandelen, og det er ingen mysterium hvilke varer vi reiser land og strand for.

Foruten svært hyggelige priser og et stort sortiment på mat, kjøtt og drikke som vi kan se langt etter i Norge, viser undersøkelsen fra Opinion klart og tydelig hva som motiverer nordmenn til å legge storhandelen til vårt naboland.

Snus, tobakk og alkohol troner listen

Til tross for at ikke alle handler hverken tobakk, snus og alkohol på grensen, er disse varene fortsatt øverst på listen over grunner til at nordmenn er villig til å reise langveisfra. Vi har også mest å spare på disse produktene. Snus er desidert mest populært, deretter kommer tobakk, sigaretter og e-sigaretter.

Bare i september 2019 handlet nordmenn snus og tobakk for 314 millioner kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå. I 2019 stod snus og tobakk for nesten en firedel av grensehandelen.

Store prisforskjeller

Generelt er Norge 40 % dyrere enn Sverige – og prisforskjellene kan sprike ennå mer på avgiftsbelagte varer som som snus og tobakk. Vi har satt sammen en liste over ofte kjøpte snus-, tobakk- og sigarettprodukter for å se hvor mye nordmenn kan spare ved å handle i Sverige.

En av årsakene til at prisforskjellene er så store, er at Norge opererer med svært høye avgifter på røyk og snus. I 2019 var tobakksavgiften på 131,25 kroner per 100 gram. For en boks løssnus, som General No1, som kun inneholder 42 gram tobakk, tilsvarer dette 55 kroner i ren avgift til staten.

I Norge kan utsalgsstedene selv velge marginen på røyk og tobakk. Dette har du sikkert lagt merke til om du har vært fysen på snus på en søndagskveld og tatt turen innom nærmeste bensinstasjon. Prisforskjellene er store bare i Norge, og du kan fort spare noen kroner på å kjøpe røyken i en dagligvarebutikk framfor på en kiosk. En pakke Marlboro Gold koster 119 kroner på Rema 1000, mens du kan få den levert på døra via Kolonial for 131 kroner. Prisforskjellen er her på 9 prosent, mens du kan spare svimlende 51 prosent i Sverige, hvor den samme røykpakken bare koster 64 kroner.

Heldigvis koster en pakke sigaretter eller en snusboks det samme i Sverige enten du handler på bensinstasjon eller i dagligvarebutikken. Du har dermed stor frihet til å handle tobakksvarene dine på samme sted som du gjør unna storhandelen.

Flere store tobakksutsalg ved grensen

Dersom du bor på grensen mot Svinesund er du bare noen steinkast unna Tobaksvagnen i Strömstad, hvor du får kjøpt inn både lørdagsgodteriet og fylt opp tobakkskvoten din.

Husk på tobakkskvoten

Selv om det kan være fristende å skulle kjøpe inn snus og røyk i store kvantum, er det viktig å holde seg innenfor tollvesenets regler for innførsel av blant annet alkohol og tobakk. Du kan for eksempel kjøre på grønt når du bare har med deg 200 sigaretter eller 250 gram annen tobakk, som snus og sigarer. Dette tilsvarer 5 snusbokser med General No1 og en besparelse på over minimum 270 kroner. Du kan nemlig spare ennå mer ved å kjøpe snusen i 5-pakning.

Vær spesielt obs på at du ikke kan overskride kvoten selv om det skulle være snakk om 2 gram over grensen på 250 gram tobakk. Da vil du måtte betale en tobakksavgift på opptil 319 kr per 100 gram.

Fortsatt ikke fornøyd med hvor mye du kan få kjøpt? Hva med å invitere med myndige venner eller familiemedlemmer over grensen for en hyggelig dagstur ved grensen og be dem om å handle snusen eller røyken din på sin kvote? Tobakkskvoten gjelder for hver person, og det er fullt mulig – og innenfor lovens grenser – at en vennegjeng på fem personer kjøper hver sin 5-pakning med snus eller røyk.

 

e-cigarette

E-sigaretter med eller uten nikotin? Begge er lov å kjøpe i Sverige

Det er ikke bare tobakk og snus som kan kjøpes for en billigere penge i Sverige. E-sigarettbrukere kan også glede seg over store besparelser på den mildere og mer skånsomme varianten av sigaretter. E-sigaretter kan deles i to hovedgrupper: sigaretter med og uten nikotin.

I dag er det fremdeles forbudt med kjøp og salg av e-sigaretter med nikotin i Norge. Derimot er reglene annerledes om du er en privatperson som skal innføre nikotinholdige e-sigaretter for å brukes som røykeavvenningsprodukt. Da kan du kjøpe for tre måneders forbruk av gangen. Dette betyr at det er mye penger å spare for deg som skal handle i Sverige!

Som du kan se, er kvoten for innførsel av e-sigaretter er høyere enn for tobakk og snus. Kanskje er dette påskuddet du trenger for å kutte røyken og bytte til et sunnere alternativ?

grenseguiden.no sin omfattende katalog over butikker og aktiviteter kan du finne en egen kategori for utsalgssteder som tilbyr tobakk, sigaretter, snus og ikke minst e-sigaretter til hyggelige svenske priser.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest