Velkommen til Västergötlands museum i Skara

I hjertet av et rikt kulturlandskap ligger Västergötlands museum i middelalderbyen Skara. Her er over 10.000 år av landskapets unike historie formet. Objektsamlingene våre er en av de største i landet, og danner grunnlaget for grunnutstillingene. Hvert år har vi aktiviteter og midlertidige utstillinger, som du kan lese mer om på nettstedet vårt.

 

Utstillinger

Själabärarna

Fra samlingene har vi tatt gjenstander som har vært menneskelige ledsagere. Erfaring, kunnskap og følelser oversatt til ting av stein, tre og metall. Spor etter arbeid, tanker, slit og lykke vekker følelser og diskusjoner, generasjon etter generasjon. Ting blir sjelebærere, koblingen mellom historie og deg.

 

Kata & Kättil – Fynden i Varnhem

Kata, kvinnen som styrte den store gården i Varnhem på 1000-tallet, har blitt rekonstruert i form av en skulptur i naturlig størrelse. Oscar Nilsson som har laget modellen og Katas vakre blå klær er sydd av Mari Wickerts. Utstillingen viser også flere av funnene som ble gjort under utgravningene i Varnhem.

 

Skara i Medeltid

Møt middelalderen på museet! Skara er nevnt i en mer enn 1000 år gammel islandsk saga. Byen ble grunnlagt på terskelen til middelalderen av kongen, men ble raskt også et viktig kirkelig sted. Det var ingen tilfeldighet at kirken valgte Vestsverige for plasseringen av landets første bispestol.

 

Mellan Is och Eld

Utstillingen om vår tidligste historie forteller om de første menneskene og hvordan landskap og samfunn endret seg. Som besøkende er du involvert i å tolke fragmentene fra forhistorien og sette bildene i forhold til deg selv og din samtid. Eller bare sjekk ut kule ting som de verdens unike Fröslundasköldarna!

 

Bronssköldarna från Fröslunda

I 1985 gjorde en brøytende bonde på Kålland et unikt funn. I den pløyde furen ble metallfragmenter avslørt som viste seg å være rester av 18 praktskjold. Disse hadde blitt ofret i det som den gang var en grunne bukt i Vänern for omtrent 3000 år siden. Arkeologer fra Västergötlands museum gravde ut skjoldrestene, som deretter ble samlet under et pasienttesting i Stockholm.

 

Agnes De Frumerie

Agnes de Frumerie ble født i Skövde i 1869, studerte ved Kunstakademiet i Stockholm og jobbet deretter som kunstner i Paris i 30 år før hun kom tilbake til Sverige og Västergötland i 1926. Da Agnes gikk bort i 1937, donerte hun et stort en del av eiendommen hennes til Västergötland museum. Samlingen er den største i museet og inneholder nærmere 1000 gjenstander, bilder, tegninger, malerier, møbler og arkiver.

 

Lurer du på noe?