Velkommen til Sala Silvergruva

I hundrevis av år ble sølv brutt i Sala Silvergruva. Det edle metallet var utrolig viktig for kronen, fordi den hovedsakelig brukes til mynt. Kings Gustav Vaasa og Karl IX roste gruven ved å gi epitletten som “Svea Rikes skattkammare” og “Riksens Beste Klenodium”.

I dag er Sala Silvergruva et kjære og populært reisemål, hvor ulike typer erfaringer tilbys – både over og underjordisk. Gruvedrift besøk, enten planlagt eller gjennom gruppebestilling, tilbys hele året for både privatpersoner og bedrifter. Grupper kan også bestille i en hard begivenhet med mat og drikke i underverdenen og konferansefasiliteter er lokalisert i Direktørboligen, hvis interiør har vært forberedt på å reflektere i August Heberles tid, på slutten av 1800-tallet.

I løpet av våren og forsommeren 2022 vil du ha flere ulike muligheter for å oppleve gruven via en guidet tur. I løpet av mai og juni tilbys det daglig omvisninger til 155-metersnivå og annenhver søndag går den tre timer lange Stora Gruvturen – hvor en nyhet er pølsegrillingen på 155 meters dyp, som symboliserer gruvearbeidernes lunsjpause i arbeidsdag i undergrunnen. Mellom 27. juni – 14. august finner du Gruvsommar 2022. Da får du hver tirsdag-lørdag oppleve Sala Silvergruvas levende museum. Der møter du 1500-tallets innbyggere i Gruvbygården, besøker gruvedirektør August Heberles pågående 1800-tallsfest og marked på Direktörsbostaden og opplever 155 meter gruvedybde på egenhånd – eller med guide. Andre dager tilbys guidede gruveturer på en litt mer tradisjonell måte. Hver dag er det både utstillinger og de fleste åpne hus å besøke i gruveområdet.

Åpningstider og bookinginformasjon

Frem til 13. MAI
Daglig: Åpent for deg med forhåndskjøpt gruvebillett til den guidede 155-metersturen kl. 13.00, og lørdag-søndag kl 11:00 & 14:30 og Stora Gruvturen annenhver søndag.

14. MAI-23. JUNI mandag-fredag: Åpent for deg med forhåndskjøpt gruvebillett til den guidede 155-metersturen kl. 13:00.
Lørdag-søndag: Åpent 10:30-16:00 med flere guidede 155-metersturer og Stora Gruvturen annenhver søndag. Alle billetter er forhåndssolgt på nett.

MIDSUMMARAFTON 24. JUNI-26. JUNI
Lukket

27. JUNI-14. AUGUST
Gruvedrift sommeren 2022, sommeråpent daglig kl 10:00-17:00 med levende museum tirsdag-lørdag og guidede gruveturer lørdag-tirsdag.

 

 

Trappor ner till 16 meters djup. Foto: Rapp Foto

Öppning vid Drottning Christinas schakt, 55-metersnivån. Foto: Rapp Foto

Gruvlaven ovanför Drottning Christinas schakt. Foto: Andreas Vollmer

Baron Hermelins sal på 55-metersnivån. Foto: Rapp Foto

Drottning Christinas lave i slutet av 1800-talet. Foto: Wilhelm Heberle