+46 247 800 00

Informasjon

Kyrkallén 3
793 31 Leksand
+46 247 800 00
www.leksand.se
kommun@leksand.se

Åpningstider

Måndag 08:00 - 18:00
Tirsdag 08:00 - 18:00
Onsdag 08:00 - 18:00
Torsdag 08:00 - 18:00
Fredag 08:00 - 18:00
Lørdag 11:00 - 14:00
Søndag Stengt

Bilder

Sociala medier

Bransjer

Søkord

Velkommen til Leksands Museum

I museet i Leksands kultursenter finnes verdens tredje største samling av dalmalerier og en draktutstilling som viser noe av det ypperste innen svensk tekstilkunst. I den store utstillingshallen vises midlertidige utstillinger i kunst- og kulturhistorie.

Dalmaleriutstilling
Dalmaleriene har en særstilling innenfor svensk folkekunst. Dalmaleriets tid, som varte fra slutten av 1700-tallet til midten av 1800-tallet, hadde som hovedområder Leksand og Rättvik. Leksands kulturhussamling er den tredje største samlingen i verden.

På 1970-tallet utviklet Dalarnas museum et program kalt «det desentraliserte museet», der fylkeskommunene fikk et «kulturelt» ansvarsområde. På grunn av sin omfattende samling ble Leksand tildelt området “dalmalerier”. Leksands kultursenters logotype, en stilisert kurbit, henspiller nettopp på kommunens fylkesansvar for dalmaling.

Draktutstillingen
Knapt noe i kultursenteret vekker så stor interesse som den faste draktutstillingen. Siljan-området, og fremfor alt Leksand, er den delen av Sverige hvor menighetsdrakten i hverdagsliv og festligheter har overlevd lengst. Halskjedet med svart stingbroderi og de svart-hvite vevde båndene regnes som en av de fineste i svensk tekstilkunst. De kompliserte mønstrene, vevd av usedvanlig tynn tråd, har vokst under hendene på bondekvinner siden minst 1200-tallet.

Tekstilmaterialet i kolleksjonen er omfattende og av meget høy kvalitet. Selve eksponeringen på fast avdeling gir oss følelsen av å besøke et «smykkeskrin».

Museumsbutikk og bildekafé
I museumsbutikken finner du blant annet litteratur med lokal tilknytning og postkort med motiver fra vårt bildearkiv.

I bildekafeen kan du ta en enkel kaffe og nyte bilder fra gamle Leksand. Her vises ulike fotoutstillinger med bilder fra bildearkivet. Det er også mulig å varme barnemat i mikrobølgeovnen.

Korsvei
Siden 1997 har et internasjonalt prosjekt, «Vägskäl», pågått i Leksand. Vägskäl er en møteplass for kunstskapere fra ulike deler av verden med utstillinger, workshops, bok- og filmproduksjon, foredrag, film og musikk.

Prosjektets formål er å synliggjøre mangfoldige nye kunsttrender, lokalt og internasjonalt, og bygge broer mellom ulike tradisjoner og la ulike sjangere berike hverandre.

Lurer du på noe?