Velkommen til Ájtte museum i Jokkmokk

Ájtte er hovedmuseet for samisk kultur, et spesialmuseum for fjellkjedens natur og kultur og et informasjonssenter for fjellturister.

Jokkmokk, porten til fjellverdenen, ligger i skogslandet, hvor samene har bodd i uminnelige tider. Gruvedrift har pågått her siden 1600-tallet og vannkraften har blitt dramatisk utvidet gjennom det siste århundret. Her har skogbruket utnyttet de siste store urørte skogene. Men her ligger også Laponia, Lapplands verdensarvsted.

Ájtte forteller om mennesket i sitt miljø om natur og kultur i et økologisk helhetsperspektiv.
Museet har tre oppgaver å jobbe med:
– fjellregionens natur og kultur
– den samiske kulturen
– fjellinformasjon for turister

Ájttes geografiske virksomhetsområde dekker hele fjellområdet og det tradisjonelle samiske bosetningsområdet fra riksgrensen i vest og ned i skogslandet, 1000 km fra sør til nord.

 

Fjällträdgården

Kong Karls spire, fjellanemone, isranonkel og mange andre fjellplanter kan du nå nyte nesten midt i Jokkmokk. Noen hundre meter fra museet , langs den brusende møllebekken, ligger JOKKMOKKS Fjellhage, en attraksjon for alle blomsterelskere. Her kan nysgjerrige lære mye om fjellnaturen og floraen. Eller hvorfor ikke bare gå rundt i de anlagte stiene og nyte fargeleggingen .

I store deler av området var det en spennende natur allerede før hagen ble anlagt. Vi har vært nøye med å bevare disse partiene. I andre deler har vi bygget plantebed hvor vi kontinuerlig planter fjellplanter . Så vi prøver å skape ulike plantesamfunn ved å bringe sammen plantene som i naturen trives sammen. På et lite område ønsker vi å kunne tilby deg både fjelltopper og sørbakker, snølag, engbjørkeskog og mange andre fjellmiljøer. Overalt peker vi ut og forteller om plantene og deres liv.

I informasjonshuset viser vi et bildeprogram med Edvin Nilssons vakre bilder av fjellplanter. Og i Axel Hambergs forskningshytte kan du kjenne historiens sus. Vi har bygget om fjellhytta som denne pioneren innen fjellforskning bygde i Sarek for mer enn hundre år siden. Om sommeren  arrangeres det også interessante og lærerike  dags- og kveldsprogrammer i Fjällträdgården.

Lurer du på noe?