Velkommen til Västerbottensteatern i Skellefteå

Spelman på taket

Sommerforestillingen for 2024! Elsket musikal-klassiker og familiedrama som berører, med Reuben Sallmander som faren Tevje.
Sommeren 2024 setter Västerbottensteatern opp klassikeren “Musikanten på taket” i Medleforsparken. Musikalen er en klassiker fra 1964 som er blitt satt opp om og om igjen over hele verden, men den har nå fått en ekstra aktualitet med krigen i Ukraina, der den jødiske landsbyen i stykket terroriseres av russere, som til slutt tvinger dem bort fra hjemmene sine.

Musikalen finner sted i 1905 i Anatevka, en fiktiv shtetl (jødisk landsby) i det jødiske bosetningsområdet i Tsar-Russland som i dag tilhører Ukraina. Hovedpersonen Tevje kjemper for å bevare de jødiske tradisjonene mot døtrenes ønske og vilje til å gifte seg med menn de selv har valgt. Denne familiestriden utspiller seg mot en bakgrunn av ytre uro og forfølgelse av jøder.

Historien fremhever en familie og deres tradisjoner, tro og kultur, og skildrer forfølgelsen de utsettes for på grunn av sin etnisitet. Den kaster lys over en del av den jødiske historien som er mindre kjent, de russiske pogromene fra slutten av 1800-tallet til begynnelsen av 1900-tallet som fikk mange jøder til å emigrere til Amerika.

Dette er en historie om patriarkatets oppløsning, døtrenes opprør og en familie som splittes og tvinges på flukt. Samtidig som den skildrer Tevje og hans familie med mye humor og varme, viser den også urettferdighetene, maktmisbruket og mangel på humanisme i en politisk urolig tid, sier regissøren Ronny Danielsson.
Forestillingen i Medleforsparken vil by på herlig kjent musikk, latter og tårer. Det er en aktuell historie som til tross for å ha funnet sted for over 100 år siden, like mye handler om verden i dag med økende antisemittisme og krig og forfølgelse i landene rundt oss.

Årets ensemble vil bestå av hele 23 skuespillere, sangere og dansere, hvorav 14 er amatører – både barn og voksne.

Bestill billett her

Västerbottensteatern er fylkets teater i Västerbotten og holder til i Skellefteå. Teateret produserer mellom 8 og 10 nye forestillinger hvert år og spiller rundt 400-500 forestillinger årlig i Skellefteå, Umeå og på turné i regionen. Teateret har som mål å ivareta og bygge videre på Västerbottens rike tradisjon av fortelling, og i 2018 ble Nordisk Berättarcentrum en del av teaterets virksomhet. Västerbottensteatern har også spisskompetanse innenfor pedagogisk teater gjennom avdelingen UngHästen, som tilbyr teater som et pedagogisk verktøy i barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler.

I 2020 feiret Västerbottensteatern sitt 40-årsjubileum som fylketeater og nå er teateret på en spennende reise. Høsten 2021 flyttet Västerbottensteatern inn i det nybygde Sara kulturhus midt i Skellefteå sentrum. Dette gir nye muligheter og utfordringer for teateret, og de ser frem til å kunne tilby enda mer spennende og engasjerende forestillinger til sitt publikum.

Lurer du på noe?