Velkommen til Tändsticks­museet i Jönköping

I Jönköping ligger det gamle Tändsticksmuseet. Museet ligger i en vakker trebygning fra 1848, et steinkast fra innsjøen Vätterns sørlige bredde.

Museet forteller en levende historie om fyrstikker. Du møter både mennesker og maskiner som bygde opp fyrstikkindustrien og utviklet den til et verdensselskap. Besøk en fyrstikkmakers hjem, se trykkpresser og oppfinnelser. Og botaniser blant tusenvis av fyrstikkesker med forskjellige etiketter og motiver – i vår lille museumsbutikk er det et utvalg til salgs.

Ilden

Ilden som vi i Jönköping temmet allerede for 150 år siden med hjelp av sikkerhetsfyrstikken. Vi temmet ilden og tente gnisten til en suksesshistorie som rommer massevis av ildsjeler som du møter i vår utstilling.

Dette er historien om visionære fabrikkører, geniale ingeniører og hardtarbeidende fyrstikkarbeidere – en historie som beveger seg mellom motpolene suksess og motgang, karriere og elendighet.

Det er også en historie som inngår i en større fortelling – den om hvordan Sverige gikk fra å være ett av Europas fattigste land til å bli en av verdens rikeste nasjoner. En historie vi alle påvirkes av, og kan være takknemlige for, den dag i dag. Ikke minst her i Jönköping.

Utstillingen oppsummeres med fyrstikkindustriens slagord: Made in Sweden.

Lurer du på noe?