Velkommen til Ingmarsspelen i Nås Dalarna 2023

Velkommen til å se Ingmarsspelen i Nås, Dalarna. Ingmarsspelen sin historie er fortsatt relevant i dag. Spillene handler om en karismatisk forkynner og religiøs fanatisme, kjærlighet og svik og plikten til ens slekts historie og fedregård.

Premiere fredag 30/6 kl 19,00
Lørdag 1/7 kl 15,00
Søndag 2/7 kl 15,00
Mandag 3/7 kl 19,00
Tirsdag 4/7 kl 16,00

Lørdag 1. juli kl. 19.00 holdes en konsert i Nås kirke med deltakelse fra ensemblen. På teaterplassen vises fotoutstillingen “50 år med kameraet i Palestina”, og håndverkere og kunstnere har utstilling av sine verk. Enkel mat er tilgjengelig for kjøp. Billetter kan kjøpes på www.ingmarsspelen.se eller direkte ved inngangen.

Ingmarsspelen blir utført i autentiske omgivelser ved bredden av elven Västerdal hver sommer i Nås. Det er en dramatisering av Selma Lagerlöfs bok Jerusalem i Dalarne (1901), den første delen om Nåsbor, som ble grepet av en vekkelse og bestemte seg for å emigrere til Jerusalem. Personen som ledet vekkelsen, Hellgum, har en viktig rolle. Mot ham står den unge Ingmar, som blir tro mot hjemmet og gården, men som må forlate kjæresten, Gertrud. Hun står en stund under påvirkning av onde naturkrefter og ønsker deretter å hevne seg på Ingmar. Men til slutt tilgir hun ham og følger hennes tidligere kall til å reise til Jerusalem.

De mentale konfliktene i stykket presenteres med overbevisende kraft. Tidlig forsto samtidskunstnere storheten i Selma Lagerlöfs historie. Victor Sjöström og den svenske filmindustrien produserte bl.a. filmer (1918-1925) om århundreskiftet fra Sverige og Dalarna. Direktør Billie August gjør om selskapet for det hvite lerretet og for SVT 1996.

1958/59 Rune Lindström dramatiserer teksten til stykket Ingmarsspelen. Hver sommer siden premieren 4. juli 1959 har Ingmar Games blitt fremført på spillestedet i Nås hvor de virkelige hendelsene skjedde på slutten av 1800-tallet. Eventyret, dramaet og grunnlaget for den berømte skildringen av Selma Lagerlöf da 37 Nåsbor under press fra en karismatisk vekkelsesprediker bestemmer seg for å forlate alt og emigrere til Jerusalem har resultert i et sommerteater som har vært iscenesatt i mer än 60 år.

Lurer du på noe?