Velkommen til Avesta Visentpark i Dalarna

Velkommen til et av Nord-Europas viktigste hekkeplasser for bevaring av venter – europeisk bison.Visenterna er en veldig truet dyreart. Etter første verdenskrig var det bare 50 visenter kvar i Europa. I dag er det nesten 7000 visenter i forskjellige dyrehager og nasjonalparker. Avesta Visentpark spilte en viktig rolle i redningsarbeidet. I dag er det rundt 25 visenter. Hvis du er heldig, vil du se en av de 4-8 kalvene som er født her hvert år.

I en stor innhegning omgitt av et våningshus fra århundreskiftet, er det de truede dyrene å se på. Kanskje står hele flokken på den andre siden av barrikadene og ser nysgjerrig på deg, eller så er de på vei inn i trærne for å spise blader og få skygge. Visenter er flokkdyr og lever i besetninger på 10-30 dyr.

Rewilding Europe

Som den første kommunen i Europa har Avesta 2014 signert en 10-årig samarbeidsavtale med Rewilding Europe om utplassering av visenter i det fri. Mellom 5-10 besøk per år vil bli fraktet fra Avesta Visentpark for å bli utgitt i nasjonalparker i Karpatene.

Hvor store er de egentlig?

En okse kan veie opptil 1 tonn og ha en buehøyde på nesten 1,90 m. De kan være omtrent 2,90 m lange. Oksene er godt klar over størrelsen og styrken, så det er viktig å holde seg på høyre side av gjerdet. Kua er litt mindre og veier opp til 600-700 kg. Kalvene veier mellom 16-30 kg ved fødselen. Til tross for oksens størrelse og styrke, leder en gammel ku flokken.

Lurer du på noe?